Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

T Bockje
Brink 2
7437 AM BATHMEN

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.00-12.30 en 13.30-18.00 uur
Wo: 09.00-12.30 en 13.30-18.00 uur
Do: 09.00-12.30 en 13.30-18.00 uur
Vr: 09.00-12.30 en 13.30-20.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

't Bockje úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Tequila, de trots van Mexico

Tequila, de trots van Mexico!

In een shotglaasje, met citroen en zout. Nippen met een schijfje sinaasappel en sal de gusano (zout met vermalen worm). In een cocktail zoals de margarita. Of op de ‘la bandera’ manier met 3 shotglaasjes achter elkaar. Hoe u het ook drinkt, tequila is een ontzettend lekker drankje. Helaas heeft tequila niet zo’n heel goed imago en dat is jammer. Tequila is namelijk niet voor niets de trots van Mexico en één van de beroemdste drankjes ter wereld. Het is alleen wel verstandig om het met mate te drinken.

Van agave naar tequila

De basis van het drankje is het sap van de agave cactus, de blauwe agave om precies te zijn. Enkel de piña, het hart van de agave-plant wordt gebruikt om tequila te maken. Het duurt 7 jaar voordat de kern goed genoeg is om er sap uit te persen. Voor 1 liter is maar liefst 7 kilo agave nodig. De agaven worden gestoomd in een stenen oven (een ‘horno de mamposteria’) of met stoom in een autoclave, waardoor het zetmeel wordt omgezet naar suikers en daarna tot pulp vermalen en in vergistingstanks gepompt. De Zymomonas mobilis-bacterie zorgt voor de typische smaak van tequila. Er ontstaat een soort agavebier dat pulque wordt genoemd. Dit wordt daarna gedistilleerd tot een troebel of melkachtige vloeistof genaamd ordinario en vervolgens voor een tweede keer gedistilleerd waardoor een duidelijke zilveren tequila ontstaat. Sommige distilleerderijen distilleren vervolgens een derde maal. Het alcoholpercentage van tequila ligt door het distillatieproces tussen de 30 en 40%. De tequila wordt vervolgens gebotteld of in vaten opgeslagen zodat het rijpingsproces kan beginnen.

Het verschil tussen tequila en mezcal

Alle tequila is technisch gezien een mezcal, omdat het een distillaat is van agave. Het grote verschil is dat tequila slechts mag worden gemaakt van de Tequilana Weber Blue Variety, oftewel de blauwe agave. En wellicht het belangrijkste, moet de productie plaatsvinden in de gebieden die de appellation of origin hebben. De Consejo Regulador del Tequila ziet hier streng op toe. Deze instelling houdt elke stap van het maken van tequila en de productie van agave, nauwlettend in de gaten. Hierdoor blijft de naam ‘tequila’ een beschermd handelsmerk en mag het drankje de titel Hecho en México ('made in Mexico') dragen.

Wanneer op het etiket de indicatie: “100% agave/100% agave azul-cien por ciento de agave” en een NOM-nummer staat, dan betekent dit dat de tequila is goedgekeurd door een inspecteur van de Consejo Regulador del tequila.

De Jalisco provincie

Het drankje heeft dezelfde naam als de stad Santiago de Tequila, uit de provincie Jalisco, in het westen van Mexico. Tequila betekent: ‘plaats waar hout gehakt wordt’. De stad werd in 1530 opgericht en vernoemd naar de Ticuilas-indianen. Don Cenobio Sauza, burgemeester van het dorp Tequila (1884-1885), was degene die als eerste tequila naar de Verenigde Staten exporteerde. Zijn kleinzoon Don Francisco Javier drong er internationaal op aan dat er geen tequila kon zijn waar er geen agaven groeien! Zijn inspanningen hebben ertoe geleid dat echte tequila alleen uit de staat van Jalisco kan komen met uitzondering van enkele gebieden in Michoacán en Guanajuato. Enkel deze gebieden hebben de ‘appellation of origin’. Ruim tachtig procent van alle tequila in de hele wereld komt uit de Jalisco provincie. De Mexicaanse hooglanden van de provincie Jalisco is het aangewezen gebied voor het kweken van de blauwe agave. Vooral de vulkanische bodem maakt deze omgeving erg geschikt. Per jaar worden meer dan 300 miljoen blauwe agaven geoogst.Tequila bestaat in verschillende types:
• Plata/Blanco (zilveren of witte tequila). Direct gebotteld of minder dan 2 maanden gerijpt in houten vaten
• Joven/Oro (jong of goud). Zelfde als blanco maar met toegevoegde ingrediënten zoals karamel, amandel en vanille.
  Beter bekend als mixto
• Reposado (rusten). Minimaal 2 maanden tot maximaal een jaar gerijpt in eiken vaten
• Añejo (oud). Minimaal een jaar gerijpt op houten vaten
• Extra Añejo. Rijping van minimaal 3 jaar op houten vaten

Het rijpingsproces bepaalt de kleur van de drank. Añejos zijn vrij donker van kleur, reposados zijn iets helderder, terwijl platas doorzichtig zijn.

Sierra Tequila Gold

Deze mooie premium tequila is er één van zeer hoge klasse, gemaakt van de blauwe agave uit Mexico, die groeit op 2000 meter hoogte en pas geplukt mag worden wanneer zij ouder is dan 9 jaar. Na drie keer gedistilleerd te zijn in koperen ‘pot stills’, wordt ze 9 maanden gerijpt op Amerikaans eikenhouten vaten. Een mooie, bijzondere tequila waarin citrus en kruiden te proeven zijn.

Mythe rond tequila

Het is een misvatting dat sommige tequila's een worm zouden bevatten in de fles. Soms worden goedkope flessen Mezcal verkocht met een worm in de fles, maar in Mexico is het verboden om insecten bij tequila te voegen. De ‘worm’ is de rups van de nachtvlinder Hypopta agavis die op de agave popt en ontpopt tot vlinder. Waar komt dan het verhaal vandaan? Misschien is de verklaring dat de distilleerders van de vorige eeuw de worm gebruikten om de kwaliteit van de tequila te testen. In die tijd kon dat niet in een laboratorium. Dus lieten ze een worm vallen in een fles en wanneer de worm nog kronkelde wanneer hij de bodem raakte, dan was de tequila veilig genoeg om te drinken.

Serveren van tequila

Tequila kan puur gedronken worden, on the rocks en als cocktail. Een populaire manier om tequila te drinken is d.m.v. een drankspelletje. Strooi wat zout op uw hand en lik dit op. Sla vervolgens de tequila in 1 teug achterover en bijt daarna in een citroenschijfje. In Mexico roept men hierna luid Caramba!

De Mexicaanse manier is de ‘la bandera’: Vul 3 shotglaasjes met tequila, puur limoensap en sangrita. Samen vormen ze de Mexicaanse vlag.
De traditionele manier is puur, dus zonder citroen, zout of ijs en het liefst met gerijpte tequila, op kamertemperatuur, voor een volle smaakbeleving. En deze niet achterover slaan maar nippen, zoals de Mexicanen doen.

Tequila Cocktails

Enkele bekende cocktails met tequila zijn:


• Paloma: tequila gemixt met grapefruitsap. Een heerlijke combinatie!

• Cranberry Margarita: tequila, grand marnier, cranberry’s en sinaasappelsap. Een cocktail met vitamine’s!

• Envy: tequila, blue curaçao en ananassap. In een mooi cocktailglas ziet dit er geweldig uit!

• Sangrita: tequila, sinaasappelsap, grenadine, chili en zout.

• Tequila Sunrise: tequila, sinaasappelsap en grenadine opgebouwd in lagen.

Tequila solo se disfruta con moderación. Salud!