Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

T Bockje
Brink 2
7437 AM BATHMEN

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.00-12.30 en 13.30-18.00 uur
Wo: 09.00-12.30 en 13.30-18.00 uur
Do: 09.00-12.30 en 13.30-18.00 uur
Vr: 09.00-12.30 en 13.30-20.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

't Bockje úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Hallo Herfst

Hallo Herfst

Het kleurrijkste seizoen is toch wel de herfst. Groene, gele, oranje en rode blaadjes wisselen elkaar af, paddenstoelen springen uit de grond tevoorschijn, appels en peren zijn rijp voor de oogst. Maar ook ligt de grond bezaaid met kastanjes, hazelnoten en walnoten. De herfst is niet alleen kleurrijk, maar ook heel afwisselend en misschien wel het meest interessante seizoen van het jaar. Natuurlijk zijn er ook die regenachtige en gure dagen, waarop u het liefste binnen blijft. Maar denkt u dan juist eens aan die andere typische herfstdingen, zoals pompoenen in alle soorten en maten, rijpe appels met kaneel, verse walnoten en sinaasappels met kruidnagel. De herfst is zo slecht nog niet.

úw topSlijter heeft een aantal tips om optimaal te genieten van deze typische herfstgeuren en smaken, juist als het binnen beter is dan buiten.

Appeltaart met kaneel en rum

Appeltaart met zelf geplukte appels, verser kunt u deze appeltaart niet maken! Rond deze tijd zijn appels rijp genoeg om geplukt te worden. Het is niet erg als de appels nog een beetje zuur zijn, want in combinatie met de andere ingrediënten in dit recept, kan deze taart niet mislukken.

Ingrediënten:
• 200 gr boter
• 200 gr bloem
• 2 el bakpoeder
• paneermeel
• 100 gr suiker
• 4 eieren
• 2 el kaneelpoeder
• 5 appels
• zout
• 75 ml Captain Fox Dark Rum

Zo maakt u het:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil 3 appels en snij deze in stukjes. Vet een springvorm in met boter en bestrooi deze met een beetje paneermeel. Mix in een kom de boter met de suiker tot deze zacht en romig is en mix hier 1 voor 1 de eieren doorheen. Spatel hier vervolgens de bloem, de bakpoeder, een snufje zout en het kaneelpoeder door heen. Giet nu de rum door het beslag en roer even stevig door. Roer als laatste de 3 appels door het beslag en verdeel dit in de springvorm. Verwijder het klokhuis van de laatste appels, snij deze in dunne schijfjes met de schil er nog omheen en verdeel deze over het beslag. Bak de taart in 60-65 minuten. De geur van verse appeltaart met kaneel en rum is typisch iets voor de herfst.

Sinaasappel met kruidnagel

Geen zin in koken of bakken, maar toch die heerlijke herfstgeur binnen willen krijgen? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Neem een sinaasappel en steek hier een aantal kruidnagels in. Leg deze op een bordje in de kamer. Meteen zult u een heerlijke, typische herfstgeur ervaren. Om helemaal te genieten schenkt u voor uzelf een glaasje met Grand Marnier Cordon Rouge in. Dit hartverwarmende drankje wordt sinds 1880 volgens het geheime familierecept van Louis Alexandre Marnier Lapostelle gemaakt. Het combineert het exotische karakter van sinaasappel met het nobele karakter van Cognac. Het rijpt langzaam in eikenhouten vaten en verkrijgt zo een onvergelijkbare ronde en complexe smaak.

Pompoencocktail

Denkt u aan de herfst, dan horen pompoenen daar zeker bij. Wist u dat u daar ook een heerlijke cocktail van kunt maken? Deze pompoencocktail is een hit deze herfst.

Ingrediënten:
• 75 ml Kahlúa
• 75 ml Esbjaerg Vodka Copper Edition
• 125 gr gepureerde pompoen
• kaneelpoeder
• 15 ml room

Zo maakt u het:
Snij een pompoen in stukjes en pureer deze. Neem een shaker en shake de pompoenpuree, wodka, Kahlúa, een snufje kaneelpoeder en de room. Verdeel deze mix over 2 cocktailglazen en garneer met kaneelpoeder.

Frangelico

Nog een echt typische herfstdrankje is Frangelico. Deze eeuwenoude Italiaanse hazelnootlikeur, op basis van wilde hazelnoten, bessen, bittere amandelen, sinaasappelbloesem en kaneel, wordt door de zachte en rijke hazelnootsmaak vaak puur of met ijs gedronken. Frangelico is ook erg lekker in espresso, gemixt in koude koffiedranken of in combinatie met chocolade. Frangelico valt op door de bijzondere fles in de vorm van een monnik in traditioneel habijt.




Gekarameliseerde walnoten

Weet u een grote walnotenboom in de buurt, dan kunt u weer gaan rapen. Vanaf eind september zijn walnoten weer rijp voor de oogst. Wanneer de noot rijp is splijt de bolster open en valt de noot op de grond. Niet alle noten zijn tegelijkertijd rijp. Gevallen noten moeten echter niet te lang op de grond liggen omdat ze erg gevoelig zijn voor schimmels, dus kunt u het beste iedere dag even kijken en rapen. U heeft ongeveer 40 droge walnoten nodig voor het volgende recept:
• 40 droge walnoten
• 100 gr suiker
• water

Zo maakt u het:
Hak de walnoten in grove stukken. Doe de suiker in een pan met een scheutje water en zet deze op het vuur. Blijf goed roeren tot de suiker smelt en goudgeel van kleur wordt. Strooi hier de stukjes walnoot bij en roer goed door. Laat de walnoten vervolgens afkoelen op een bakplaat met bakpapier.
Schenk hierbij een glaasje Phebus Reservado Malbec Mendoza. Deze donkerrode wijn heeft een paarse weerschijn. Dit is een elegant voorbeeld van de bekendste druif van Argentinië. De smaak toont een prachtige balans tussen donker fruit, bloemenaroma’s en houttonen. De afdronk is lang, plezierig met soepele tannines. De ideale rode wijn deze herfst.



Met úw topSlijter maakt u er deze herfst een kleurrijk seizoen van. Enjoy!