Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

T Bockje
Brink 2
7437 AM BATHMEN

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.00-12.30 en 13.30-18.00 uur
Wo: 09.00-12.30 en 13.30-18.00 uur
Do: 09.00-12.30 en 13.30-18.00 uur
Vr: 09.00-12.30 en 13.30-20.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

't Bockje úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Wijngebied Veneto, kwaliteitswijnen uit Noord-Italië

Wijngebied Veneto, kwaliteitswijnen uit Noord-Italië

Geen enkele reis naar Italië is compleet zonder een trip naar het grootste wijngebied van het land: Veneto.

De prachtige wijngaarden, gelegen op de heuvels van Veneto, zijn één van de beste wijngebieden van Europa. Het wijngebied ligt in het noordoosten van Italië (tussen het Gardameer en Venetië) en van de Alpen tot aan de rivier de Po. Het totale gebied beslaat circa 90.000 hectare wijngaard. Op jaarbasis wordt zo’n zeven miljoen hectoliter wijn geproduceerd waardoor het wijngebied tot één van de grootste producenten van Italië behoort. In het centrum van Veneto ligt de wijnstad Verona. Bekende wijnen zoals de witte wijn Soave en de rode wijn Bardolino worden hier geproduceerd. De hoofdstad van Veneto is Venetië.

Het wijngebied is te verdelen in drie stukken: het gebergte, de laagvlakte en de kust.

1. Gebergte
Een groot deel van de zuidelijke Karnische Alpen en de oostelijke Dolomieten behoren tot Veneto. Het gebied is te vergelijken met het oppervlakte van de provincie Belluno. De grootste en belangrijkste plaats van het gebied is Coertina d’Ampezzo. Bekend als wintersportgebied maar ook als zomerverblijfplaats.

2. Laagvlakte
In dit belangrijke landbouwgebied wordt veel wijn geproduceerd. De grootste steden in deze regio zijn Verona en Padua. De laagvlakte wordt onderbroken door een tweetal kleine heuvelgroepen: de Monti Berici en de Colli Euganei.

3. Kust
Dit kustgebied bestaat voornamelijk uit de lagunes en de delta van de rivier de Po. Op een aantal eilanden van de grootste lagune ligt de hoofdstad Venetië. Aan het noordelijkste deel van de kust liggen zandstranden en de badplaatsen Jesolo, Bibione en Caorle.

Zacht, zonnig klimaat

Doordat het wijngebied Veneto gelegen is onder de uitlopers van de Alpen, is het klimaat uitstekend geschikt om de beste wijnen te produceren. De Alpen beschermen Veneto tegen het koude Noord-Europese klimaat. Toch is het er frisser dan in Zuid-Italië, waardoor de beroemde druif Garganega, en andere druiven geschikt voor witte wijnen, in deze streek enorm goed groeien. Vanaf de Adriatische zee wordt warme lucht aangevoerd. Het gemiddelde aantal zonuren ligt boven de 2.000 uur en de gemiddelde temperatuur is ruim 13 graden. Het klimaat is zacht met warme zomers en niet al te strenge winters.

Wijnen uit Veneto, garantie voor kwaliteit en klasse

De belangrijkste druivenrassen voor witte wijn afkomstig uit het wijngebied Verona zijn Garganega, Trebbiano en Glera. Voor rode wijn zijn dit Corvina Veronese, Rondinella, Molinara, Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Nero. Er wordt iets meer witte dan rode wijn geproduceerd; ongeveer 55% is wit en 45% is rood. De witte wijnen zijn over het algemeen vrij licht en droog maar zoete Recioto en bruisende Spumante worden ook geproduceerd. Voor witte wijn wordt vaak de Trebbiano druif gebruikt of de Garganega. Voor Prosecco gebruikt men de Glera. De Pinot Grigio en de Soave zijn enorm populair, waarvan de Soave de meest bekende.
Rode wijnen afkomstig uit Verona zijn voornamelijk sappig en fruitig, behalve de zware Amarone. Deze laatste wordt gemaakt van ingedroogde druiven die worden fijn gedrukt. Tussen de wijngaarden in het gebied worden wedstrijden gehouden wie de beste Amarone maakt omdat de smaak zo apart is. Andere beroemde rode wijnen zijn de Valpolicella en de Bardolino, wijnen die garant staan voor kwaliteit en klasse.


DOCG en DOC

Al in de Romeinse tijd werden er in Verona volop druiven geteeld voor wijn. Deze streek was voor Noord-Europeanen de eerste vakantiebestemming. Hierdoor werden de Veneto-wijnen behoorlijk populair. Helaas heeft dit in het verleden geleid tot overproductie waardoor de kwaliteit van de wijn een stuk minder werd. Soave, Bardolino en Valpolicella werden in goedkope restaurants geschonken uit twee liter flessen. Hierdoor kreeg het gebied een twijfelachtige reputatie. Om dit te herstellen zijn er strenge wijnwetten ingevoerd die gezorgd hebben voor een betere kwaliteit van de wijnen. Inmiddels heeft Veneto 14 DOCG-erkenningen en 27 DOC-gebieden en is het in Italië de grootste regio voor DOC-wijnen. Veel wijnen worden inmiddels internationaal erkend. Een aantal Soave, Prosecco, Amarone, Recioto en Bardolino wijnen hebben de status DOCG. Alleen de beste wijnen hebben recht op deze status. Andere mogen zich DOC noemen, mits ze aan de strenge eisen voldoen.


Wijnbeurs Vinitaly

In de lente wordt de belangrijkste, jaarlijkse wijnbeurs georganiseerd in het beursgebouw van Verona: de Vinitaly. Deze beurs is een van de grootste vakbeurzen over wijn ter wereld en heeft ruim 4000 stands en topwijnen uit de hele wereld. Iedere avond kunnen inwoners en toeristen genieten van een selectie van geweldige wijnen en lekkere hapjes.


Wijngaard Sartori

In 1898 kocht Pierto Sartori een kleine wijngaard om zelf wijn te produceren voor zijn hotel. Al honderd jaar ligt deze wijngaard rond Verona. Investeringen hebben het productieproces gemoderniseerd, zowel in de kelder als in de wijngaard zelf, zonder de traditie uit het oog te verliezen. Alleen druivenrassen afkomstig uit de wijnstreek Veneto worden bij de productie van hun wijnen gebruikt. De stijl van Sartori is klassiek gerijpt tot modern en jeugdig, van verfrissend droog tot rijk intens. Wijnen afkomstig van de wijngaard Sartori behoren tot de top van Italië. Op de Vinitaly worden de Sartori-wijnen ieder jaar onderscheiden.

Sartori Bardolino Classico

Herkomst
De wijngaarden van Bardolino Classico liggen op de hellingen langs de zuidoost oever van het Gardameer. Het gebied kent een beschut klimaat, met een heel lang, stabiel najaar dankzij de nabijheid van het Gardameer, het grootste zoetwaterreservoir van West-Europa, terwijl het, aan de voet van de Monte Lessini, wordt beschut tegen koude wind vanuit het noorden.

Achtergrond
Na een zachte kneuzing blijft de gistende most 4 dagen in contact met de schilletjes. De jonge wijn rijpt gedurende 4-6 maanden op traditionele grote houten vaten en op roestvrijstalen tanks. Na botteling rijpt de wijn nog enige tijd alvorens op de markt te worden gebracht.

Druivenrassen: Corvina Veronese 40%, Rondinella 30%, Corvinone 15%, Molinara 10% en Merlot 5%.

Bardolino Classico heeft een alcoholpercentage van 12% vol. met een intens robijnrode kleur en een verrukkelijke geur van gul, uitbundig roodfruit. De wijn smaakt fluweelzacht met volop fruit. Heerlijk bij pasta’s en gevogelte. Serveren op een temperatuur van 14 tot 16 °C.