Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

T Bockje
Brink 2
7437 AM BATHMEN

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.00-12.30 en 13.30-18.00 uur
Wo: 09.00-12.30 en 13.30-18.00 uur
Do: 09.00-12.30 en 13.30-18.00 uur
Vr: 09.00-12.30 en 13.30-20.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

't Bockje úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Cuba, het land van de salsa, oldtimers, sigaren en rum

Cuba, het land van de salsa, oldtimers, sigaren en rum

In Cuba bepalen Afrikaanse, Europese en zelfs inheemse indiaanse invloeden de cultuur. De vele suikerriet- en tabaksplantages hebben al deze verschillende mensen bij elkaar gebracht en verbonden door muziek, dans, rum en sigaren.

Geschiedenis van Cuba

Cuba is ontdekt door Christoffel Columbus in het jaar 1492. Hierdoor werd het eiland een Spaanse kolonie. Tijdens de tweede reis naar het eiland werden stekjes van de suikerrietplant meegebracht. Door het gunstige klimaat ontstonden grote suikerrietplantages en al snel ontwikkelde Cuba zich tot de belangrijkste suikerproducent van de wereld. Deze enorme plantages werden bewerkt door Afrikaanse slaven. Zij maakten een eigen drankje, “guarapo” genaamd, met het restproduct van suikerriet. Dit zorgde voor de eerste Cubaanse rum, die in het Caribisch gebied gedronken werd als een soort van medicijn. Pas in de 19e eeuw werden er door gebruik te maken van stoommachines, grote hoeveelheden Cubaanse rum geproduceerd en geëxporteerd, door merknamen als Bacardi, Bocoy en Havana Club. Het waren roerige tijden op Cuba. De Spaanse overheersing van het eiland werd met behulp van de Amerikanen in 1898 verslagen, waardoor Cuba formeel onafhankelijk werd. Echter bleven de Amerikanen enorm veel invloed behouden. Helemaal onafhankelijk werd Cuba in 1959, toen Fidel Castro, na een jarenlange revolutie tegen de Amerikanen, de macht geheel overnam. Na deze Cubaanse revolutie nam de regering de rum-stokerijen over en moesten de eigenaren het land ontvluchten. Fidel Castro zocht steun bij de Sovjet-Unie, beiden communistisch van aard. Na een conflict tussen Amerika en de Sovjet-Unie over Cuba werd in 1962 een handelsembargo ingesteld. Hierdoor werd alle import van Cubaanse goederen in Amerika verboden.

Cuba Libre

De Cuba Libre is ontstaan ter ere van de Amerikaanse overwinning op de Spaanse overheersing van het eiland Cuba. Het werd één van de populairste cocktails ter wereld. Het maken van deze heerlijke cocktail is niet heel lastig met de juiste ingrediënten. Voor Amerikanen en Cubanen was dit echter lange tijd een uitdaging. Voor een echte Cuba Libre zijn namelijk zowel de Amerikaanse cola en de Cubaanse rum nodig. Door het handelsembargo, wat duurde van 1962 tot 2009, was het verboden om in Amerika Cubaanse producten te importeren en in Cuba was het niet toegestaan om Amerikaanse producten te importeren.

Recept Cuba Libre
Ingrediënten:
• 60 ml Havana Club Rum (liefst "Añejo Especial")
• ½ limoen, in 3 partjes gesneden
• een paar ijsklontjes
• ijskoude Pepsi Cola (of Coca Cola)

Deze pittige, sappige en originele Cuba Libre bereidt u als volgt:
Schenk de rum in een koel longdrink glas. Was de limoen, snij door midden, snij een helft in drie partjes. Doe twee limoenpartjes bij de rum in het glas, en pers uit met een stamper (of knijp uit boven het glas). Voeg de ijsklontjes toe, vul aan met cola, roer even door. Versier met het derde limoenpartje de rand van het glas.

Salud, Dinero y Amor!

Soorten Cubaanse rum

Er zijn drie soorten Cubaanse rum. De jongste soort is de kleurloze, “witte” rum. De ideale rum om te gebruiken voor het maken van cocktails zoals de mojito. Rum krijgt pas kleur nadat het in houten vaten is gerijpt en wordt donkerder afhankelijk van de duur van de rijping. De amberkleurige rum is ongeveer 3 jaar oud en wordt gebruikt voor exclusieve cocktails. Ook wordt deze rum puur gedronken vanwege de vollere smaak. De oudste, de donkerbruine rum, is 7 jaar oud en wordt bijna altijd puur gedronken of met een beetje ijs. Dit zorgt ervoor dat de smaak beter vrijkomt.

Havana Club

Het merk 'Havana Club' is een van de bekendste merken rum. In 1878 werd het bedrijf opgericht door de familie Arechabala, in Santa Cruz del Norte, Cuba. Ze noemden het bedrijf La Vizcaya en in 1921 werd de naam gewijzigd in José Arechabala S.A. Na de Cubaanse revolutie in 1959 werd het bedrijf eigendom van de staat en vertrok de familie naar Spanje. Het merk werd genationaliseerd en de Cubaanse regering introduceerde de naam Havana Club. In het begin van de jaren 90 sloot de “Pernod groep” een deal met de Cubaanse regering. Cuba bleef zelf de productie beheren maar de distributie en reclame zou sindsdien verzorgd worden door Pernod Ricard. Deze heerlijke rum werd wereldwijd geëxporteerd, behalve naar de VS tijdens het embargo. Het grote bedrijf Bacardi gebruikte de naam en het recept van Havana Club ook voor een aantal soorten van haar rum. Bacardi claimt de rechten en het recept te hebben gekocht van de familie Arechabala, de oorspronkelijke eigenaren van Havana Club. Echter de Pernod groep was het hier niet mee eens, met een jarenlange juridische strijd als gevolg.

Bekijk hier het filmpje van “The Havana club museum” in Cuba: 

Havana Club Añejo Especial
Havana Club Añejo Especial combineert de lichtheid van witte rum en het robuuste aroma van donkere rum. Door de rijping op jonge eikenhouten vaten is Especial zacht en vol met een vleugje vanille. Dat proef je én zie je aan de prachtige amberkleur dat het jonge hout aan de rum geeft. Havana Club Añejo Especial leent zich perfect voor het bereiden van de echte Cuba Libre!!
Leuk om te weten is dat alle Cubaanse producten, zoals sigaren en deze rum, een officieel zegel van herkomst dragen. Dit label wordt beschouwd als een waarborg voor echtheid en de kwaliteit van de producten.


Havana Club Añejo Especial in de aanbieding

Havana Club Añejo Especial is van 6 december t/m 17 december in de aanbieding. Klik hier of op de foto hierboven en lees meer over deze heerlijke Rum en onze scherpe prijs.